Съюзът Русия-Турция в Сирия се пропуква

stat
11:40  |  11 януари 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Руски самолети под охрана в базата Хмейни Руски самолети под охрана в базата Хмейни
Сн.: БТА

Взаимни упреци и недоволство си размениха Анкара и Москва в последните дни. Поводът-атаката с дронове срещу руска база в Сирия и действията на Башар Асад.
Първо руското Министерство на отбраната съобщи, че дроновете, атакували военната база в Хмейни и тази в Тартус са били пуснати от територия в Северна Сирия, намираща се под контрола на Турция.

Официално руските военни напомниха на турските си колеги необходимостта да спазват изискванията на примирието и да не допускат подобни нападения от свои подопечни територии. Днес последва заявление на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по повод настъплението на проправителствените сили на Башар Асад срещу провинция Идлиб.

"Сирийската правителствена офанзива срещу крепостта на бунтовниците Идлиб създава риск да застраши съвместните усилия на Турция, Русия и Иран за мир преди предстоящите преговори", заяви турският министър на външните работи, цитиран от БТА.

Министерството на външните работи на Турция повика през последните дни посланиците на Русия и Иран, за да се оплаче от нарушение от страна на сирийските правителствени на границите на зоната за деескалация в Идлиб.

"Напомнихме им, че те са страните гаранти на режима в Дамаск", заяви Чавушоглу пред германски журналисти в Анталия, Западна Турция. Турция и Русия заедно с Иран са част от процеса от Астана, политическа инициатива, насочена към намаляване на насилието в Сирия. Москва и Техеран подкрепят сирийското правителство, а Турция подкрепя бунтовниците.

"Режимът наруши примирието, режимът нападна, режимът уби невинни хора", каза Чавушоглу. "Ако нещата продължат по този начин, процесът от Астана и евентуалният предстоящ процес от Сочи ще бъдат подкопани", предупреди министърът.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.