160 000 шофьори може да съдят Uber

stat
11:19  |  2 септември 2015 | По света / Автор Георги Брандийски /  
Делото може да доведе до множество затруднения в прилагането на идеята на Юбер за ”икономика на споделянето” Делото може да доведе до множество затруднения в прилагането на идеята на Юбер за ”икономика на споделянето”
Сн.: EPA/БГНЕС

Калифорнийски съд даде ход на колективен иск на шофьори, които обвиняват компанията Uber, че не ги е категоризирала като служители, а като самонаети работници.
Ако бъде отсъдено в тяхна полза, това ще застраши един от стожерите на икономическия модел на Uber, оценявана на 50 милиарда долара, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

В първоначалното дело "О'Конър срещу "Юбър текнолъджис" участват само четирима шофьори, които през 2013 г. привлякоха компанията пред съда с искане да им бъдат възстановени определени разходи, включително за бензин и поддръжка на автомобила.

Според решението на съдия Едуард Чен, постановено късно снощи, шофьорите в Калифорния могат да съдят Uber като група по въпроса дали са служители или изпълнители, както и за бакшиши, които не са им били предадени.

От решението могат да се възползват 160 000 настоящи и бивши шофьори на компанията в Калифорния.

Делото може да доведе до множество затруднения в прилагането на идеята за "икономика на споделянето", която в момента се основава на независими предприемачи, печелещи чрез предлагани в интернет услуги, при което обаче имат малка или нулева защита като служители, например пенсионни и здравноосигурителни вноски.

"Това дело ще има силно въздействие не само върху Юбър, но и върху всички подобни компании и бизнес модели", посочва преподавателката по право от университета на Сейнт Луис Мириам Чери.

През юни орган за разрешаване на трудови спорове в Калифорния постанови, че шофьор на Uber е имал статут на служител, а не на самонаето лице, но решението се отнасяше само до конкретния шофьор, припомня ДПА.

У нас Комисията за защита на конкуренцията наложи 4 глоби на обща стойност 200 хиляди лева на двете фирми, които предлагат у нас услугата за превози.



*Uber бе основана през 2009 г. от Травис Каланик и Гарет Кемп като на този етап обслужва над 277 града в 54 държави. Платформа на Uber свързва шофьори с пътници в реално време посредством мобилно приложение. Освен с бързия си растеж, компанията стана известна с това, че предизвиква вълна от недоволства сред регулатори и таксиметровия бизнес.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.