Съдиите обвиниха ВСС в силов подход към неудобните

stat
15:12  |  7 декември 2016 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Според съдиите Висш съдебен съвет легитимира незаконна дейност на прокуратурата Според съдиите Висш съдебен съвет легитимира незаконна дейност на прокуратурата

Мнозинството в Съдийската колегия на ВСС използва силов подход по отношение на явно считани за неудобни съдилища и съдии, заявиха от Съюза на съдиите в България
Те излязоха с остра декларация по повод две решения от вчера, взети по искане на главния прокурор Сотир Цацаров – възлагане на цялостна проверка за забавени над 2 години дела в Софийския градски съд (СГС) и Софийския районен съд (СРС), както и за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова.  

В декларацията се казва, че тези две решения са поредното доказателство за неравнопоставено третиране и избирателен подход към определени съдилища и съдии.

"Висшият съдебен съвет и в частност Съдийската му колегия все още дължат отговор на въпроса какви са били причините и кои са били отговорните лица от предходното ръководство на СГС за констатираните при проверката на нарочната комисия на ВСС „недобри практики“, обобщени в доклада от месец април 2015 г. Както е видно от същия доклад, още при извършената тогава проверка, обект на интерес от страна на комисията е била и срочността по разглеждане на дела в СГС и особено в наказателното му отделение, включително и изготвянето в срок на съдебните актове и мотивите към тях", пишат още съдиите.

Те отбелязват, че в последвалия период проверки на наказателните отделения на СГС и СРС са били извършвани от Инспектората към ВСС, както и съответните по-горни съдилища. Всички констатирани данни при тези проверки са били на разположение. Дисциплинарни производства обаче са били образувани изключително по предложения на председателя на СГС, като част от тях все още не са приключили, някои от привлечените към дисциплинарна отговорност съдии са преустановили да правораздават и не са били отстранени от длъжност, без това да е предизвикало вниманието на Съдийската колегия, допълват магистратите.

"Повод за конкретното активизиране на Комисията по дисциплинарни производства и на ИВСС обаче се явява сезирането им от страна на главния прокурор с данни, събрани в хода на проверка, каквато прокуратурата не е оправомощена да извършва по отношение на дейността на съда. По този начин мнозинството в Съдийската колегия на ВСС легитимира тази нямаща своето основание в закона дейност на прокуратурата, а преди това отказа и да вземе отношение по манипулативния начин на представяне на извършената „проверка“ от страна на прокуратурата на дейността на наказателните отделения на СГС и СРС", подчертават съдиите.

"Изразяваме твърдото си несъгласие с така демонстрираното избирателно отношение от страна на мнозинството на Съдийската колегия на ВСС и с използването на силов подход по отношение на явно считани за неудобни съдилища и съдии", завършва декларацията.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.