Москва: Никога не сме разработвали ”Новичок”

stat
18:37  |  15 март 2018 | По света / Редактор Виктор Стефанов /  
Агенти в защитни облекла в гробището на Солсбъри, където са погребани съпругата и синът на Сергей Скрипал Агенти в защитни облекла в гробището на Солсбъри, където са погребани съпругата и синът на Сергей Скрипал
Сн.: БТА

Русия никога не е имала, включително по съветско време, програма за разработване на "Новичок".
Това е нервнопаралитичното вещество, с което се твърди, че е бил отровен бившият руски разузнавач в Обединеното кралство Сергей Скрипал. Това е заявил днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от агенция Интерфакс, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Не е имало никаква програма за разработване на химически оръжия с името "Новичок" нито в СССР, нито в Русия", каза той.

Руският експерт Игор Никулин обаче каза по-рано, че през 90-те години на миналия век Русия е унищожила всичките си запаси от отровата "Новичок", като това е станало с помощта на САЩ.

Ликвидирането на запасите от "Новичок" е станало в обект от съветско време в Узбекистан - Нукус. Той бил използван от Съветския съюз при разработването на неговите химически оръжия.

Никулин, който в миналото е бил и съветник на ООН, добави, че "американците също така взеха част от техниката за производството на този газ на американска територия".





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.