Възможно забавяне на газовата връзка с Турция

stat
12:16  |  21 юли 2016 | Бизнес / Автор Георги Брандийски /  
Възможно е забавяне на газовата връзка с Турция Възможно е забавяне на газовата връзка с Турция
Сн.: EPA/БГНЕС

Заради събитията в Турция има опасност да се забави изграждането на газовата връзка с южната ни съседка, както и достигането на синьо гориво от Изток до страната
Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов посочи, че в тази ситуация разговорите с турските им колеги продължават.

За мен случващото се в Турция е доста обезпокоително, въобще за региона. По отношение на природния газ, естествено е, че имам някои съображения – първо, по отношение на бързото достигане на азиатския газ на територията на Република Турция, и второто, по скоростното изграждане на интерконектора с Турция, каза Гегов.

Той посочи, че "Булгартрансгаз" е в контакт с турските колеги и се надява там нещата скоро да се успокоят и да продължи да се работи по начина, по който са работили до момента.

Вие знаете, че, за да изградим инфраструктура, трябва да има стабилитет и спокойствие не само у нас, но и в региона, допълни Гегов.

В края на миналата година бившият премиер Давутоглу обеща, че газовата връзка ще бъде факт и България ще може да доставя азерски газ по газопровода ТАНАП.

Преди година Турция и Азербайджан започнаха строителни работи по нов тръбопровод за природен газ на стойност 10 млрд. долара. Тръбопроводът трябва да доставя синьо гориво от централноазиатската страна до Турция и до потребителите от Европейския съюз.

В края на май енергийният министър Теменужка Петкова изнесе презентация озаглавена "Диверсификация на източниците и на маршрутите на газ", като отчете работата по четирите интерконекторни връзки - с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.