Киев обмисля да спре доставките на стоки за Крим

stat
16:09  |  23 ноември 2015 | По света / Редактор Виктор Стефанов /  
Арсений Яценюк: Украйна ще отговори на търговските забрани на Русия Арсений Яценюк: Украйна ще отговори на търговските забрани на Русия
Сн.: EPA/БГНЕС

Украйна обмисля ответни мерки в случай на руско търговско ембарго. Арсений Яценюк препоръча временно спиране на доставките на стоки в Крим.
Украинският президент Петро Порошенко съобщи днес, че е предложил на правителството да обсъди временно спирането на доставки за анексирания от Русия полуостров Крим, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Един от приоритетите на сегашните власти е да определи модел за бъдещите украински отношения с временно окупираната територия на Крим, посочи Порошенко в съобщение.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк също препоръча временно спиране на доставките на стоки в Крим. Той заяви днес, че Украйна ще отговори с аналогични мерки на търговските забрани на Русия, която планира да въведе забрана за внос на украински храни заради участието на Киев в западните санкции срещу Москва.

Ще има аналогично украинско решение за въвеждане на ембарго срещу Русия за всяко руско решение за налагане на ембарго срещу Украйна, посочи Яценюк.

От 1 януари 2016 година ще влязат в сила разпоредби от споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС за създаване на зона за свободна търговия.
През октомври руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Украйна не може да участва едновременно в две зони за свободна търговия - с ЕС и с Общността на независимите държави (ОНД). По думите му това създава заплаха от реекспорт на стоки, идващи от трети (европейски) страни, като украински.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.