БСП: Да отрежем заплатите и ваканциите на политическия елит

stat
11:01  |  19 април 2018 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента Лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента
Сн.: БТА

"БСП за България" предлага заплатите на депутатите да се намалят от сегашните 3 540 лева на 2 976 лева (с 564 лева).
2976 лева са били възнагражденията на депутатите в края на предишното Народно събрание.

Това съобщи пред журналисти председателят на групата Корнелия Нинова и обяви, че вече са внесли своето предложение за промени в правилника на Народното събрание.

От левицата предлагат тази заплата да бъде фиксирана сума, която да не се увеличава до края на мандата на това Народно събрание, колкото и да расте средната заплата за страната. Тази промяна ще се отрази на още 19 органа в страната, това е политическият и административен елит на страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите, обясни Нинова.

Относно отпуските и ваканциите предлагаме депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници така, както всички българи, каза лидерът на БСП.
Лятната ваканция на депутатите остава един месец през август.

"Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това и ще ни изкарат по-черни и от дявола, готови сме за този упрек, но имаме само един въпрос, на който опонентите ни трябва да отговорят - кой друг в страната, освен политическия и административен елит, получава на тримесечие увеличение на заплатата автоматично, според това дали расте средната работна заплата", коментира Корнелия Нинова. По думите й става въпрос за справедливост и за равни права и възможности.

Тя отбеляза, че същото предложение са направили в началото на това Народно събрание. Ако съм тук в следващия парламент и ако БСП има мнозинство, това ще е първото нещо, с което ще започнем, добави Нинова.

Попитана за евентуално намаляване на субсидиите на партиите, лидерът на БСП отговори: "Ако искате, ще отворим темата за субсидиите на партиите в отделен разговор, но нека не бъркаме двете неща, сега става въпрос за привилегии на политическия елит".
Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.