Страсбург осъди България да плаща заради бавно правосъдие

stat
15:33  |  10 май 2011 | Общество / Редактор Лилия Чалева /  
България не е предоставила статистически данни средно колко продължава едно дело България не е предоставила статистически данни средно колко продължава едно дело

Българското правосъдие има системен проблем с продължителността на съдебните процедури, заключи Европейският съд по правата на човека в Страсбург.
В основата на решението са три жалби, внесени в съда от български граждани, предаде БНР.

Единият от тях, обвинен в опит за кражба, е чакал съдебно решение 9 години и 8 месеца. 5 години и 3 месеца са продължили съдебните процедури срещу друг тъжител - банкер, обвинен в нелегални финансови операции. Третият случай е на българка, живееща в Германия, чиито дела за подялба на имущество са отнели на българското правъсъдие 9 години и 10 месеца.

Европейският съд вече се е произнесъл в полза на тримата и страната ни ще трябва да им плати обезщетения на обща стойност около 15 хиляди евро.

В съда в Страсбург обаче има внесени около 700 подобни дела от български граждани - и именно тази впечатлаваща бройка води съдиите до извода, че проблемът с продължителността на съдебните процедури у нас е системен. Те дават на България 12-месечен срок да въведе коригиращи механизми, както и мерки за компенсации на потърпевшите от прекомерно дълги съдебни процедури.

От съда отчитат позицията на правителството, че у нас са направени законови промени по отношение на продължителността на делата, но твърдят, че така и не са получили статистически данни средно колко продължава едно дело. От там смятат, че у нас все още няма няма ефективен механизъм за обезщетяване.

Държавите имат отговорността да организират правосъдните си системи така, че съдилищата да могат да отговарят на европейските изисквания, е позицията на Съда по правата на човека.

През март "Юридически барометър" отчете продължаваща тенденция да се увеличават осъдителните присъди срещу държавата ни в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. През миналата година те са 81, през 2009 г. - 63, през 2008 - 59, а през 2007 г. - 53.
Високият процент на тези дела нареди България сред най-съдените държави в Европа - в класацията за 2010 г. страната ни зае 6-о място сред 47 държави от Съвета на Европа.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.