Експерти: В страната кипи нормотворчески труд

stat
13:40  |  1 март 2011 | Политика / Редактор Виктор Стефанов /  
Няма ясна цел в законотворчеството, смята омбудсманът Константин Пенчев Няма ясна цел в законотворчеството, смята омбудсманът Константин Пенчев
Сн.: БГНЕС

Не може един закон, без значение кой, да бъде сменян 11 пъти за една година, каза пред журналисти омбудсманът Константин Пенчев, който присъства на представянето на втория брой на "Юридическия барометър".
По думите му зад тенденцията в момента законите да се променят десетки пъти прозира, че няма ясна цел в законотворчеството. Според омбудсмана трябва да има ясна визия кой и защо прави законопромените, предаде БТА.

"Юридически барометър" е гражданска инициатива за наблюдение, анализ и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Ръководител на проекта е Даниел Вълчев, министър на образованието и науката в периода 2005 – 2009 година.

На представянето на броя на "Юридическия барометър" стана ясно, че министърът на здравеопазването е издал 68 подзаконови нормативни актове през втората половина на 2010 г. - или средно между 11 и 12 акта месечно.

От юли до декември миналата година Министерския съвет (МС) е приел общо 410 подзаконови нормативни актове. От тях 206 са изменителни и 204 са нови, от които 90 са напълно нови. Всеки пети подзаконов акт, издаван от МС е напълно нов.

Общо 103 закона са приети от Народното събрание през втората половина на миналата година, което означава по 16-17 закона месечно, посочиха от "Юридическия барометър". 40 закона са изменени и допълнени повече от веднъж в рамките на периода.

В броя е отчетена и продължаващата тенденция да се увеличават осъдителните присъди срещу държавата ни в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. През миналата година те са 81, през 2009 г. - 63, през 2008 - 59, а през 2007 г. - 53.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.