Санират 720 000 панелни жилища и сгради

stat
11:27  |  18 януари 2011 | Бизнес / Автор Гергана Мишева /  
Росен Плевнелиев прикани общините и регионите да подготвят качествени проекти Росен Плевнелиев прикани общините и регионите да подготвят качествени проекти
Сн.: БГНЕС

1 милиард лева ще бъдат изплатени до края на 2011 г. по оперативната програма "Регионално развитие", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
До края на годината трябва да бъдат договорени 2,5 млрд. лева по оперативната програма, допълни министърът на конференция за представянето на програмата, цитиран от БТА. Той отчете, че 2010 г. е била годината на уговаряне и ускоряване на проектите, а през тази година целта е те да се реализират, предаде КРОСС.

Сред проектите, които ще бъдат осъществявани през тази година, са за интегрирания градски транспорт в седемте големи града на страната, за общински и държавни болници. Ще стартира и проект за обновяване на 720 000 панелни жилища и сгради в лошо състояние, в които живеят 3 милиона българи. Половината от тези сгради са в четири града – София, Пловдив, Варна и Бургас, каза Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

Ще бъде поставено и началото на публично-частното партньорство чрез програма "Джесика", обясни министърът.
Той прикани общините и регионите да подготвят качествени проекти. Общините вече имат списък от чакащи проекти, които са готови за финансиране и са на обща стойност 650 млн. лева.

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев каза, че програма "Регионално развитие" е с най-видимите и ясни резултати - гражданите могат да видят къде отиват европейските пари.
Културният министър Вежди Рашидов се похвали, че за първи път по програмата се усвояват и пари за култура - около 57 милиона лева.
Средствата ще отидат за обновление на театри, галерии, концертни зали, а също и за проектите Български Лувър и Музеят на българското изкуство по време на тоталитаризма.

Има 4,5 млн. лв. за реставрация на Националната художествена академия, предаде "Фокус". Реставрират се театрите в Бургас, Варна, Русе. 16 млн. лв. се усвояват за подобряване на градската среда - ларгото на София (пространството между президентството и Министерския съвет).
Според Рашидов трябва да се работи още и за културния туризъм, тъй като страната ни има огромен неизползван потенциал в това отношение.

В ход е създаването на Държавната компания за стратегически пътни проекти, каза още Росен Плевнелиев. Очаква се промените в Закона за пътищата, с които ще се регламентира статута на компанията, да бъдат внесени в МС до края на февруари. Тя ще се занимава с трите проекта за магистралите "Хемус", "Черно море" и "Струма".





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.