Вече 35% аванс по европроекти

stat
12:14  |  4 август 2010 | Политика / Автор Георги Брандийски /  
Томислав Дончев успя да убеди министър Дянков за повече пари за авансово плащане по европроекти Томислав Дончев успя да убеди министър Дянков за повече пари за авансово плащане по европроекти
Сн.: БГНЕС

Правителството одобри увеличаване на авансовите плащания по европроекти до 35%. Към момента контрагентите получават по 10% авансово от стойността на проекта.
По предложение на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев Министерският съвет прие решение за увеличаване размера на авансовите плащания по изпълнението на проекти и дейности от бенефициенти по ОП "Регионално развитие” в МРРБ, ОП "Транспорт" в МТИТС и ОП "Околна среда" в МОСВ.

Именно с последното министерство в края на миналата година избухна скандал около авансовите плащания. Тогава кметът на Сливен Йордан Лечков поиска 20% авансово плащане за европроект, свързан с водоснабдяването на града. Министър Нона Караджова му отказа с мотива, че не може Сливен да бъде изключение от останалите общини, които получават по 10% авансово. Последва искане за оставка на министърката от страна на Лечков и се наложи премиерът Бойко Борисов лично да успокоява страстите.

Увеличеният сега размер на авансовите плащания ще укрепи финансовия капацитет на публичните бенефициенти, изпълняващи проекти по трите оперативни програми, като им осигури допълнителен финансов ресурс. Това е мотивът на правителственото решение.  С него се освобождава и финансов ресурс в публичните бюджети, който ще бъде използван за изпълнението на инвестиционни програми и финансиране на други приоритетни проекти, мотивира се правителството.

Освен това правителството реши, че че ако има забавяне на някои от плащания не по вина бенефициента, а по вина на управляващия орган и на междинното звено, ще се дължи лихва за забавянето. Средства за плащане на лихвата ще се вземат от бюджета на съответната институция. Наказателната лихва ще се формира по формулата - основен лихвен процент плюс десет пункта. В момента по някои от програмите забавянията при изплащането на одобрените разходи могат да достигнат шест и дори осем месеца, отбеляза министър Дончев.
До края на годината очаквам разплатените средства по европроекти да достигнат 2 млрд. лева, зарече се още министърът.






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.