Велчев: СРС-та дават ”мързеливи” доказателства

stat
09:42  |  13 януари 2011 | Политика / Автор Надежда Христова /    |  видео
Главният прокурор бе категоричен, че има моменти, когато не бива да се говори Главният прокурор бе категоричен, че има моменти, когато не бива да се говори
Сн.: БГНЕС
Видео: Велчев: Има моменти, в които може да се говори и в които - не бива

Най-мързеливият начин за събиране на доказателства е чрез СРС. Те трябва да се прилагат за тесен кръг разследвания. Това заяви пред журналисти главният прокурор Борис Велчев.
Ще бъдат проверени онези прокурори, които са направили най-много искания за специални разузнавателни средства  и колко от тях са станали годни доказателства, добави главният прокурор в коментар по повод изнесените в медиите записи от Тановгейт, предаде БТА.

Вчера градският прокурор Николай Кокинов отчете голям ръст на исканията от Софийска градска прокуратура (СГП) за използване на СРС през 2010 г. спрямо предходната година - 2214 пъти срещу 1500. През 2010 г. в доказателства са се "превърнали" едва 507 СРС-та, а през 2009 г. - около 300.

Същевременно Борис Велчев допусна възможността да не бъде уведомен от наблюдаващ прокурор, ако за висш държавник се поиска прилагането на специално разузнавателно средство.
 
Прокурор №1 обясни, че докато не излязат резултатите от техническите експертизи на разгласените записи отговори няма да има.

Държавното обвинение изяснява дали разговорите на Танов с Менда Стоянова и Искра Фидосова са предмет на СРС или не. Вчера Кокинов съобщи, че в СГП не се води досъдебно производство срещу началника на митниците Ваньо Танов и тя не е искала той да бъде подслушван.

Главният прокурор допусна възможността да бъде образувано и досъдебно производство от съдържанието на разговорите, ако има съмнение за престъпление.
Вчера Кокинов каза, че ако се установи, че записаните разговории са частни, "тогава може да се говори за оклеветяване и нарушаване на конституционните права".

Борис Велчев обаче обяви, че ако се окаже, че записите са правени от частни лица, то тогава "Наказателният кодекс не е готов да отговори на такова предизвикателство".

Последна актуализация в 11.40 ч.






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.