БСП внася предложения в НК за домашното насилие

stat
11:53  |  18 януари 2018 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Социалистите ще поискат кризисни центрове във всички градове Социалистите ще поискат кризисни центрове във всички градове
Сн.: БСП

БСП внася предложение домашното насилие в НК да се третира като престъпление от общ характер.
„Внасяме предложение насилието в НК да се третира като престъпление от общ характер, досега то беше от частен характер и не даваше възможност да се преследва със способите на държавното обвинение“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Като следващо предложение Нинова посочи създаване на квалифициран състав, с който се увеличават наказанията срещу лица, извършили насилие и особено в случаите на рецидив.

„С тези предложения изпълняваме онези изисквания на Истанбулската конвенция, които очакват от държавите да приведат националното си законодателство в този вид“, каза още председателят на БСП.

По нейните думи това е първа стъпка от цял комплекс промени в законодателство. Тя заяви, че следващата седмица левицата ще продължи с предложение, което създава кризисните центрове във всички областни градове.

„Отново декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие, както сме го правили в годините досега - с национални кампании, промени в законодателството, предложения за закони по тази тема. За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие, във всичките му прояви, и затова предлагаме реално решение на тези проблеми чрез тези промени в българските закони“, категорична е Корнелия Нинова.

Дир.бг припомня, че на 13 януари, на Национален съвет на БСП, партията взе решение, че няма да подкрепи Истанбулската конвенция при инфарктно петчасово заседание. Още тогава социалистите заявиха, че ще поискат промени в българското законодателство, но няма да признаят конвенцията, защото в нея се прокрадвали елементи за признаване на "третия пол". Решението на БСП бе в противовес на ПЕС. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев предупреди родните социалисти, че дебатът в България е изкривен. Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените, коментира тогава Станишев. 






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.