”Големите” призоваха САЩ да запази ядрената сделка с Иран

stat
14:56  |  11 януари 2018 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Хотел ”Пале Кобург” във Виена, където бяха проведени преговорите по ядрената сделка с Иран Хотел ”Пале Кобург” във Виена, където бяха проведени преговорите по ядрената сделка с Иран
Сн.: Shutterstock

Великобритания, Франция, Германия и ЕС отправиха общ призив към САЩ да запазят споразумението за иранската ядрена програма.
Те заявиха, че Техеран има право да се възползва от произтичащата от сделката отмяна на санкции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В навечерието на крайния срок, в който американският президент трябва да реши дали да върне санкциите по отношение на петрола, отменени по силата на споразумението, министрите на външните работи на трите европейски сили и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини отправиха своя призив след среща в Брюксел.

"Споразумението е изключително важно и няма алтернатива. Не крием, че съществуват и други въпроси, по които имаме различия (с Иран)", каза френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан пред репортери.

Министрите на външните работи на Франция, Германия и Великобритания ще обсъдят бъдещето на историческото споразумение от 2015 г. за ядрената програма на Техеран в рамките на специална среща в Брюксел, свикана по инициатива на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите за външната политика Федерика Могерини, отбелязва ORF, най-голямата обществена медия в Австрия, цитирана от "Фокус".

В Брюксел пристигна и иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, който също ще вземе участие в дискусиите.

Представителите на ЕС ще подчертаят пред Иран, че подкрепят споразумението, заяви брюкселски дипломат, допълвайки обаче, че Техеран трябва да продължи да работи с международните инспектори.

„Така до Вашингтон ще достигне новината, че Иран сътрудничи и че постигнатото споразумение е по-добро от изолация на режима", смятат те.

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп определи споразумението от 2015 г. като „най-лошия договор, сключен някога".

В тази връзка в петък, 12 януари, Вашингтон може да блокира износа на петрол от Иран.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.