Иран защити ядрената си програма и в София

stat
19:13  |  28 май 2010 | Политика / Автор Таня Тодорова /  
Николай Младенов обсъди с иранския си колега последните развития около ядрената програма на Техеран Николай Младенов обсъди с иранския си колега последните развития около ядрената програма на Техеран
Сн.: БГНЕС

Иранският министър на външните работи Манушер Мотаки призова САЩ и Русия да подкрепят споразумението за обмен на обогатен уран.

Мотаки беше на посещение в София като наблюдател на срещата на министрите от Черноморското икономическо сътрудничество, предаде БНР. Той изрази надежда, че в Съвета за сигурност на ООН няма да се стигне до санкции срещу страната му.
"Санкциите са неуспешна политика. Те бяха използвани в миналото и се провалиха. Ако те искат да продължат в тази посока, определено няма да постигнат резултат“, заяви Мотаки.

Съединените щати представиха проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, одобрен от всичките пет постоянни негови членове, включително Русия и Китай, който предвижда нови санкции за Иран. Това стана ден след като Иран, Турция и Бразилия подписаха в средата на май в Техеран спогодба за размяна на ядрено гориво. Тя предвижда Иран да взима обогатено ядрено гориво, така че да намали съмненията, че иска да произвежда ядрено оръжие.
Намерението е Иран да изпрати в Турция 1200 кг нискоообогатен уран, който да бъде заменен за 120 кг обогатен до ниво от 20 процента, предназначен за техеранския реактор за медицински изследвания.
САЩ обаче се съмняват, че това е достатъчно и настояват за пълно спиране на обогатяването на уран.

По време на срещата на Черноморското икономическо сътрудничество Мотаки разговаря с българския си колега Николай Младенов. Той заяви, че ще изчака анализа на Международната агенция за атомна енергия във Виена относно постигнатото тристранно споразумение.
“За нас е важно да има гаранции за това, че иранската ядрена програма се развива за мирни цели. Анализът, който сами правим, е, че има заплаха за нашата сигурност, която идва от разпространението на технологии, на ракети със среден обсег на действие в един широк район на нестабилност, който включва, грубо казано, източното Средиземноморие и Близкия Изток“, подчерта Младенов.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.