Анна-Мария Борисова отхвърли обвинения в корупция

stat
12:07  |  16 септември 2010 | Политика / Автор Десислава Димитрова /  
От БСП злоупотребяват, заяви Анна-Мария Борисова От БСП злоупотребяват, заяви Анна-Мария Борисова
Сн.: БГНЕС

Здравният министър проф. Анна-Мария Борисова отрече конфликт на интереси, в който я обвини депутатката от БСП Мая Манолова.
Миналата седмица социалистката заяви, че "черешката на тортата" в корупцията в здравното министерство е именно Борисова. Манолава разказа, че на 1 септември тя е подписала промени, които възлагат задължение за фирмите, които доставят лекарства, преди това клинично да ги изпитват, независимо че някои от тях са пазара от преди 10 г.
"Интересното е, че съпругът на г-жа Борисова е съсобственик на една фирма за клинични изследвания, в която съдружник е съпругът на Русанка Ковачева, която е шефка на Комисията по позитивния лекарствен списък”, каза тогава народната представителка от левицата, която допълни, че фирмата се води на адреса на Борисова.
Манолова обвини и заместниците на Борисова в далавери, а от БСП официално заявиха, че дават на прокурор големи нарушения в министерството. Те настояха и за оставки на министърът и цялото ръководство на ведомството.

"Искам да изясним въпроса, тъй като много се злоупотребява от г-жа Манолова. Тя очевидно не е чела законите или поне - не в тази част, която касае клиничните проучвания", заяви днес в своя защита проф. Борисова пред журналисти, цитирана от "Фокус".

"Направете разлика какво е клинично проучване и какво е изследване. Изследваш нещо, което знаеш – например, изследваш кръвна захар, изследваш утайката. Какво е проучване? Проучване означава, че проучваш нещо, което не знаеш. Наприимер - проучваш ефекта от едно лекарство – позитивен ли е, дава ли много странични ефекти. Тук говорим за Клиничен център за изследвания. Тази фирма никога не се е занимавала, не се занимава и в бъдеще няма да има право да е занимава с проучвания. В закона пише къде се правят клинични проучвания -  в лечебни заведения. Вие смятате ли, че моят апартамент е лечебно заведение и че би могъл да получи статут на такъв? Не. Така че моля ви се нека да има яснота”, обясни Борисова.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова да обяснят има ли злоупотреба и конфликт на интереси в министерството на здравеопазването във връзка с доставка на медицинска апаратура, поискаха междувременно на пресконференция в кулоарите на парламента депутати от левицата, съобщи БТА.
Манолова даде пример със закупуването на компютърен томограф за болницата в Русе миналата година, като председател тогава на тръжната комисия е сегашната шефка на парламентарната комисия по здравеопазване Дисислава Атанасова.

В отговор Атанасова се закани да даде Мая Манолова на комисията по корупция и парламентарна етика. Тя отрече да е била председател на тръжната комисия, а просто неин член.

От левицата обаче обявиха, че тази комисия се превръща в репресивен политически орган срещу опозицията и в същото време пази управляващите.
"В нея има постъпили над 940 сигнала и досега не е направено нищо по тях", заяви Корнелия Нинова.
"Ако аршинът е такъв, какво правим с министър-председателя и с Цветан Цветанов заради поредица от абсолютно недоказани обвинения за розови БМВ-та, самолети, корвети", попита пък Антон Кутев.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.