Борисов поздрави македонския парламент за договора

stat
15:58  |  15 януари 2018 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Бойко Борисов: Европейското бъдеще на Македония е сред приоритетите на България Бойко Борисов: Европейското бъдеще на Македония е сред приоритетите на България
Сн.: Официална фейсбук страница

Поздравявам парламента на Република Македония, който ратифицира днес Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.
Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод ратифицирания договор с 61 гласа "за" и един "въздържал се". ВМРО ДПМНЕ бойкотираха договора. 

"С това те показаха, че желанието ни да изградим модерни, европейски отношения на приятелство, е  общо доверие. Ратификацията на Договора от страна на македонския парламент е естествено продължение на прагматичния диалог, който нашите две правителства започнаха още миналата година в Скопие с подписването на този договор и на девет документа за сътрудничество в Струмица по време на съвместното заседание на двете правителства. Както сме заявявали многократно, европейското бъдеще на Република Македония е сред основните приоритети в политиката на Република България и ще продължи да бъде такъв и след българското председателство на Съвета на ЕС", коментира още Борисов.

Събитието съвпадна с представянето на председателството на Съвета на Европейския съюз, поето от България, пред властите в Скопие, на което беше изложена визията за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани.

Посланикът на България Иван Петков каза, че София поддържа членството на Македония и в НАТО, и в Европейския съюз, но за целта е необходимо да се проведат редица реформи.

Според ВМРО - ДПМНЕ договорът е вреден за националните интереси на Македония. 

Въздържалият се депутат е Фарид Мухик, депутат от групата на управляващите социалдемократи, според когото договорът не е реципрочен и Македония е направила големи отстъпки. 

Договорът за добросъседство с Македония, който беше ратифициран днес от парламента в Скопие, ще бъде разгледан от ресорните комисии в Народното събрание в сряда.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.