Депутат: Пропуква се Берлинската стена на Балканите

stat
11:52  |  18 януари 2018 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Валери Жаблянов призова за спиране на фанфарите Валери Жаблянов призова за спиране на фанфарите
Сн.: БТА

Договорът за приятелство може да спре антибългарската пропаганда в Македония, посочи Пламен Манушев от ГЕРБ. За Валери Жаблянов това е политическо търгашество.
Народното събрание ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

По време на дискусията заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов /"БСП за България"/ взе думата в лично качество и призова за спиране на фанфарите. Той определи договора като "политическо, геополитическо търгашество", а не като държавническа политика.

Този договор реабилитира македонизма, той стъпва върху македонизма, защото признава съществуването на два отделни народа, на два езика, поне азбуката остава обща, коментира Жаблянов. Според него такъв договор би следвало да има, но този бил недоносче.

Юлиан Ангелов /"Обединени патриоти"/ коментира, че когато някой реши да чете договора като дявола евангелието, винаги ще намери основания да критикува. Този договор ще защити и българските интереси и българите в Македония, заяви той.
В договора много ясно е написано как се доказват моменти от историята на Македония и България - на база на автентични документи, отбеляза Ангелов.

Пламен Манушев /ГЕРБ/ припомни, че България първа е признала Македония и попита риторично може ли да се върнем назад. Този договор дава възможност да спре антибългарската пропаганда в Македония, посочи той.

Манушев добави, че документът позволява най-после и учените да се съберат и да говорят за общата ни история. Един ден сигурно няма да има граница, когато тази държава влезе в ЕС, коментира той. Според Манушев този договор не е предателство, напротив, той е исторически пробив в отношенията между два братски народа, две братски държави.

Договорът е исторически, тук няма фанфари, тук има реалност, тук има бъдеще, добави той. Подписваме договор между две държави, а не между два народа, репликира го Таско Ерменков от левицата.

Кристиан Вигенин заяви, че ПГ на "БСП за България" подкрепя ратификацията на договора с Македония. Място за триумфализъм няма, но има място за удовлетворение, че десет години след като България инициира подписването на такъв договор, днес сме на път да го реализираме, каза той.
Вигенин посочи, че политическата промяна в Скопие е направила възможно подписването на този договор. Той отбеляза, че експерти, учени, политици са разсъждавали над всяка дума в него.

От нас зависи как четем този договор и дали в него виждаме възможности, бъдеще за нашите отношения или пропаст, коментира той. Според Вигенин договорът дава добра основа за двустранните отношения.

Милен Михов /"Обединени патриоти"/ коментира, че днес не е време за фанфари, но не е и време за униние, днес е време за разумно и с достойнство ратифициране на договора. Този договор ерозира, пропуква Берлинската стена на Балканите, той е удар срещу това, което наричаме македонизъм, като идеология и доктрина, разделяща и противопоставяща хората в Република България и в Република Македония, заяви той. По думите му това е крачка в реализирането на българските национални интереси.

Силата на България е в историческата истина, в политическата истина, в истината за бъдещето, отбеляза той. По думите му този договор слага край на пропагандата и защитава истината. Михов също посочи, че българските експерти в мултидисциплинарната комисия трябва да бъдат добре подготвени и тя да защити истината.

Имрен Мехмедова /ДПС/ отбеляза, че договорът за добросъседство между България и Македония е пробив в отношенията между двете държави. По думите й пред двете близки и приятелски страни се открива перспектива за преодоляване на натрупаните недоразумения, подозрения и враждебност.
ДПС приветства подписването на договора, като повратен момент в двустранните отношения и в процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС, посочи тя.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.