Журналист се закани да съди Павлова за клевета в Белгия

stat
13:23  |  11 януари 2018 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Георги Готев е създател на сайта BulgarianPresidency.eu Георги Готев е създател на сайта BulgarianPresidency.eu
Сн.: Официална фейсбук страница

Работещият в Брюксел български журналист Георги Готев се закани да съди в белгийски съд министъра по Европредседателството Лиляна Павлова за клевета.
Това се случи точно в деня на официалното откриване на председателството на България на Съвета на ЕС.

Готев обяви, че причината са думи на Павлова пред група чуждестранни журналисти в София - че неговият сайт BulgarianPresidency.eu е разпространител на "фалшиви новини" и "слово на омразата".

"След консултация с юристи мога да изправя Павлова пред белгийски съд (не пред български) за клевета. Аз съм също белгийски гражданин (освен български - б.р.), моят сайт оперира от Белгия и смятам нейните твърдения за увреждащи моята работа", заяви той в публикация в сайта.

В нея Готев разказва как тази сутрин Лиляна Павлова се е срещнала с група от 56 журналисти, поканени да отразят откриването на българското председателство. Повечето от тях са негови читатели и са му се обаждали по повод публикации.

Запитана от финландския журналист Пека Миканен какво мисли за сайта и за лошия образ на България в медийната свобода, тя отговорила, че дори не желае да говори за него, защото разпространява "слово на омразата" (‘hate speech’) и "фалшиви новини" (‘fake news’), а инициаторът на сайта работел "срещу своята страна" (“against his country”).

"Това не е официалният сайт на председателството. Този сайт, въпреки че дублира името на българското председателство, не бива да се взема предвид, когато се отразява националната позиция, по който и да е въпрос. Мисля, че няма нужда да даваме гласност. Свободата на медиите не означава, че трябва да допускаме реч на омразата или фалшиви новини", е заявила още Павлова, без да конкретизира.

Сайтът е създаден през есента на миналата година от Готев, който е зам.-главен редактор на базираната в Брюксел медия Euractiv.

"Моята цел е да запълня, доколкото е възможно, нуждата от свободна и независима журналистика за председателството и за България като цяло. Аз не правя това сам, тъй като трима други български журналисти дават своя принос от София. Аз "не работя срещу страната си", а й служа, което смятам за свой дълг като журналист и гражданин", коментира той.

През 2017 г. България се срина най-ниско от страните в ЕС - до 109 позиция в класацията на "Репортери без граници" за медийна свобода. За сравнение - през 2007 г. страната ни заемаше 51-а позиция.

Междувременно министър Павлова коментира и 9-те протеста, които се провеждат днес в София.

"Дали няма малко да се припокрият и взаимоизядат? Има го и този вариант. Но щом искат да протестират, нека. Дано Европа успее да разграничи кой протест за какво е. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп", заяви тя.






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.