НС забрани на първо четене високи сгради в центъра на София

stat
14:48  |  11 януари 2018 | Политика / Редактор Лилия Чалева /  
Обособени са две зони за т. нар. небостъргачи в София Обособени са две зони за т. нар. небостъргачи в София
Сн.: Bulphoto

Парламентът въведе ограничения във височината на сградите в София с приети на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община.
Промените бяха приети с 109 гласа „за“, 2 „против“ и 11 „въздържал се“.

В централната градска част на столицата няма да се разрешава строеж на сгради по-високи от 50 метра.

Въвежда се понятие за "територия на много високо строителство", с което небостъргачи ще могат да се изграждат двустранно на Околовръстен път при ж.к. "Люлин" и бул."Цариградско шосе"- от кръстовището на 7-ми км до р.Искър.

Независимо от зоната, в която попадат, високите сгради ще трябва да бъдат съобразени и със ЗУТ по отношение разстоянието между тях.

Депутатите предвидиха обаче за зоните, които са от значение за възприятие на планината Витоша, строителството на Околовръстното шосе да не е по-високо от 75 м, а извън него - от 15 м. В останалите части на града се позволяват сгради и до 125 м.

С други текстове за пръв път се въвежда понятието "междублоково пространство", регламентират се точно и местата на озеленените обществени площи.

Според промените, урегулираните като озеленени площи за широко обществено ползване в междублоковите пространства терени, няма да могат да променят предназначението си, защото стават част от зелената система на Столична община (СО).

Промените разписват и мерки за облекчаване на административната тежест. Например, премахват се ограниченията за площ и лице на УПИ /урегулиран поземлен имот/ в зоните за ниско жилищно застрояване.

Предлага се и изменение в Закона за териториалното деление на СО с цел конкретизиране на границите между районите „Витоша“ и „Панчарево“, както и „Люлин“, „Овча купел“ и „Банкя“.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков посочи, че законопроектът цели устойчиво развитие на София, да бъде регламентирано къде може да се строи и колко да са високи сградите“.

Христо Проданов ("БСП за България") отбеляза, че според европейските регламенти и изисквания на една кокошка, за да се чувства щастлива и свободна, са й необходими четири квадратни метра. Мисля, че в последните години на един софиянец започна да му се полага по-малко отколкото на една свободна и щастлива кокошка в ЕС, коментира той. Така че наистина трябва да се замислим и да направим конкретни стъпки за решаване поне отчасти на проблемите, призова Проданов. Ако гласувам "за", това означава ли, че ще решим проблема с небостъргача в Стрелбище, попита Проданов, цитиран от БТА.

Председателят на регионалната парламентарна комисия Искрен Веселинов коментира, че високото строителство е прецедент, това е основният мотив за спешния порядък, с който приемаме законопроекта.

„Решенията за обособяване на зони за високо строителство са добра идея, които би следвало да имат по-широк обхват в законодателството ни“, обясни той.

До гласуваните днес промени се стигна след серия от протести срещу т. нар. небостъргачи в София, които показаха  пропуски в законодателството и даваха шанс на инвеститори да строят небостъргачи около централната градска част.
Стартиралите вече проекти обаче ще продължат, защото са заварено положение.

Арх. Здравков: Строителният бум на жилища ще е до 2019-а >>

Арх. Здравков: Не допускаме строежи без достъп до имотите >>





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.