Властта се закани на сивия бизнес

stat
12:52  |  30 юни 2016 | Политика / Редактор Георги Брандийски /  
Най-големите производители водят статистика за контрабандните цигари, припомни Борисов Най-големите производители водят статистика за контрабандните цигари, припомни Борисов
Сн.: БГНЕС

Представители на властта се включиха в дискусия за осветляването на икономиката - изтъкнаха резултати и поискаха наказания за нарушителите.
В момента България е една от най-добрите в Европа в борбата с контрабандата на цигари, което носи с милиарди повече приходи в бюджета. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на Международната кръгла маса „Икономика на светло“, цитиран от „Фокус”.

„Най-големите производители водят статистика за контрабандните цигари. Те я правят по един изключително ефективен начин - обръщат кофата за боклук и вътре всички кутии за цигари ги преброяват – колко са с бандерол и колко не са. По-ефективен от този начин няма и видяхте, че в в момента България е от най-добрите в Европа. Като казвам най-добрите в Европа това зад нас води в бюджета приходи с милиарди повече”, каза премиерът.

Борисов припомни, че още като главен секретар на МВР е полагал големи усилия за междуинституционална съпричастност към даден проблем. По думите му в първия му мандат като премиер е имал властта да направи това, но е срещнал съпротива от страна на Министерство на финансите, данъчните и Агенция „Митници” и затова не е успял да реализира тази междуинституционална свързаност.

„Не може да си представите какво усилие коства да накара митниците да си дадат данните на ГДБОП, или ГДБОП на полицията, или данъчните на ГДБОП или обратното. Съпротива все едно дете от майка откъсваш за техните информационни системи”, отбеляза Борисов.
„Резултатите са само за тази година 1,4 млрд. лв. повече в бюджета”, уточни той.

Сивият сектор ще го заболи

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска контролните органи да се въоръжат с такъв административно-наказателен процес, който от една страна да даде гаранции срещу произвол, от друга страна да скъси времето между санкцията и нарушението.

„От времето на нарушението до времето на влизането в сила на съответния акт, не до събиране на глобата или имуществената санкция, ако е юридическо лице, средният период на време е година, година и половина”, посочи той.

Санкцията минава през нарушение, констатиране на нарушението, акт за установяване на административно нарушение, наказателно постановление, обжалване пред районен съд, обжалване пред административен съд, влизане в сила на този акт, събиране на санкцията, а това е дълъг процес, обясни главният прокурор.

„Сивият сектор съществува, защото знае, че неговото нарушение може да бъде констатирано, санкционирано, но докато дойде време да плати за това нарушение, ще мине толкова време, че в крайна сметка ще обяви регистрираното с капитал 2 лева дружество в несъстоятелност или просто няма да бъде намерен на адреса, който е посочен”, коментира Сотир Цацаров.

По думите му светлият бизнес не би следвало да се страхува от мерките. "Сивият бизнес, ако санкцията стане неизбежна и много съкратена във времето, ще го заболи”, подчерта главният прокурор.

Държавата и законът

Очакваме около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г., каза министърът на финансите Владислав Горанов.

"Мога да заявя, че ще бъдем далеч от 2% дефицит, заложен в консолидираната фискална програма за тази година. Рано е още да се каже колко, но е далеч от 2%. Това е сериозен резултат, който гарантира стабилизирането на публичните финанси", заяви Горанов.

Той посочи, че от първия момент, в който правителството е влязло в мандата, е поело ангажимент за запазването на данъчната система като параметри.

"Естественият резерв за подобряването на състоянието на бюджета, който бе силно влошен в края на 2014 година, беше да положим сериозни усилия за повишаване на събираемостта и възвръщането на държавата на територията, на която законът ѝ е отредил", заключи финансовият министър.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.