Совалка на Цветан Цветанов в Брюксел

stat
08:17  |  27 септември 2010 | Политика / Автор Виктор Стефанов /  
Влизането на България в Шенген е акцентът на посещението на министъра на вътрешните работи в белгийската столица Влизането на България в Шенген е акцентът на посещението на министъра на вътрешните работи в белгийската столица
Сн.: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е в Брюксел, където му предстоят срещи в НАТО, Европейската комисия и Европейския парламент.
Очаква се присъединяването ни към Шенген да бъде централна тема в повечето от тях, предаде БНР.
Шенген несъмнено ще доминира в разговорите на Цветан Цветанов с докладчика по темата в Европейския парламент Карлос Коельо, както и с колегите му от Европейската народна партия Манфред Вебер, Маркус Фербер и Симон Бусутил – и тримата – участници в различни комисии и групи, свързани с правосъдието и вътрешните работи.

Шенгенска връзка има и в предстоящата среща на министър Цветанов с комисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор – той е част от работната група на Еврокомисията по ромския въпрос, който френски политици вече опитаха да обвържат с влизането ни в зоната за свободно пътуване. Според наши дипломати Цветан Цветанов вероятно ще поиска от Ласло Андор и съдействие за отваряне на Европейските трудови пазари за българи.

По-рано през деня вицепремиерът ще има срещи и с директора на ОЛАФ -Никола Илет, и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Натоварената програма на вицепремиера ще завърши с конференция за промените в България след едногодишното управление на ГЕРБ. Организаторите от фондация “Ханс Зайдел“ са поканили за участие в нея и германския разследващ журналист и писател Юрген Рот, нашумял с разкритията си за връзките на предишната власт у нас с организираната престъпност. Очаква се Рот да говори за оставащите предизвикателства пред България.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.