Съвет на учените ще помага на екоминистъра

stat
12:52  |  18 януари 2018 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Министър Нено Димов ще председателства Съвета Министър Нено Димов ще председателства Съвета
Сн.: БТА

Съвет на учените ще подпомага министъра на околната среда и водите в провеждането на държавната политика по управление и опазване на околната среда.

Решението за сформиране на Съвет на учените към министъра на околната среда и водите се основава на разбирането, че е необходимо да се засилят значително връзките на науката с държавните органи и обществото като цяло, за да бъдат изпълнени целите от управленската програма на правителството по приоритет "Устойчива политика за здравословна околна среда".

По покана на министър Димов в Съвета ще участват 26 представители на научната общност и академичните среди от цялата страна, съобщи МОСВ. Поканени са ръководители на звена от акредитирани висши училища и от Българската академия на науките.

Това ще позволи в отделните заседания да бъдат включвани и представители на ръководените от тях научни екипи, притежаващи експертиза по конкретната разглеждана тема. Основен критерий при избора на акредитираните висши училища, представени в Съвета, е Рейтинговата система за университетите в България, според която висшите училища са класирани по професионалните направления, приложими в сферата на околната среда.

Съветът ще заседава по актуални теми от национално и регионално значение, по които ще предлага становища и анализи с цел вземане на информирани управленски решения и повишаване на обществената информираност за научните аспекти на всеки отделен казус, свързан с опазването на околната среда.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.