Депутатите заличиха думата ”инвалид” в закона

stat
13:51  |  11 януари 2018 | Политика / Редактор Надежда Христова /  
Според депутатите, думата ”инвалид” носи негативен заряд Според депутатите, думата ”инвалид” носи негативен заряд
Сн.: Shutterstock

Депутатите заличиха думата "инвалид" от българското законодателство на първо четене.
Парламентът прие единодушно промените в Закона за държавните такси, внесени от БСП.

Така, според авторите, ще бъде улеснена социалната интеграция на хората с увреждания и заличаването на термина "инвалид" от българското законодателство ще допринесе за преодоляването на стереотипното мислене за хората с увреждания като неспособни, невалидни, негодни, предаде БТА.

Крум Зарков, един от вносителите на промените, подчерта, че думата "инвалид" трябва да се премахне завинаги от българското законодателство, защото носи негативен заряд. Освен това Конституцията борави с термина "лица с увреждания".

Проблемите на гражданите с увреждания няма да бъдат решени с този закон, но това е стъпка в правилната посока, смята Зарков. Като аргумент той добави, че думите имат значение, защото оформят възприятия, а по-късно и определени поведения.

"Терминът е и пречка за социалната интеграция на тези хора", добави депутатът.

ПГ на ГЕРБ вижда резон в предложението на колегите от левицата, редно е да се уеднакви българското законодателство, подкрепи текстовете Светлана Ангелова, зам.-председател на социалната комисия.

Тя обърна внимание, че между първо и второ четене трябва да се преразгледат и други закони - за жп транспорта, за интеграция на хората с увреждания,например, за да се замени терминът и в тях.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.