Депутатската заплата се вдига с 300 лева

stat
15:44  |  13 февруари 2018 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Някои депутати редовно отсъстват от работа, но получават огромните си заплати Някои депутати редовно отсъстват от работа, но получават огромните си заплати
Сн.: БТА

Средната заплата на депутатите ще бъде увеличена с 297 лева и вече ще е 3540 лева.
Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ) за средната работна заплата през последното тримесечие на 2017 година.

През декември средната заплата в обществения сектор, която служи за изчисляване на депутатската, е била 1180 лева. За сравнение - септемврийската, по която се изчисляват сега депутатските възнаграждения, е била 1081 лева. Според правилника на парламента заплатите там са три пъти средната в обществения сектор през последния месец на предишното тримесечие. Това означава, че досега един народен избраник е получавал 3243 лева, а сега ще взема 3540 лева.

Само председателят на парламента получава по-висока заплата - с две трети повече от тази на депутатите, плюс добавка за трудов стаж.

Най-високо възнаграждение в страната обаче взема президентът - двойно по-голяма от тази на депутатите, което значи, че тази на Румен Радев става 7080 лева, при досегашна 6486 лева.

Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.