Казус ”Божидар Димитров” възникна в парламента

stat
11:15  |  22 декември 2010 | Политика / Автор Десислава Димитрова /  
Подалият оставка министър не иска да бъде депутат Подалият оставка министър не иска да бъде депутат
Сн.: БГНЕС

Депутатите разрешиха оформящия се около подалия оставка министър без портфейл Божидар Димитров политически казус. Преди да заеме поста той бе избран за депутат, но отказа да влезе в НС.
Божидар Димитров не иска да се върне в парламента, а да остане директор на Националния исторически музей. По сегашното законодателство обаче, в Бургас, където е избран за депутат, трябва да се проведе частичен мажоритарен вот, съобщи Дарик радио. 

Мнозинството народни представители обаче записаха днес в Изборния кодекс, че при предсрочно прекратяване на пълномощията на мажоритарно избран народен представител, мястото му ще заема следващият в пропорционалната листа на същата партия.

Казусът предизвика спор в пленарна зала между левицата и вносителите. Михаил Миков поиска параграфът да отпадне, защото така се подменя вота на избирателите и мажоритарният избор се замествал с партиен. Предложението му обаче не беше прието, предаде БТА.

Мая Манолова от БСП заяви, че с това решение ГЕРБ решава свой проблем - какъвто е случаят с Божидар Димитров. Според нея приемането на този текст е доказателство, че управляващата партия не искат частични избори, защото не иска да се знае каква е публичната им тежест.

Вместо управляващите от парламентарната трибуна отговори Павел Шопов от „Атака”.
„Вие забъркахте тази каша с идиотските поправки в миналия закон. Сега мнозинството ще си реши въпроса както намери за добре, свиквайте с това”, каза националистът, цитиран от "Всеки ден".

Статутът мажоритарен кандидат бе въведен за първи път през 2009 г. по настояване на президента Георги Първанов и въпреки първоначалните резерви на БСП в рамките на Тройната коалиция. Божидар Димитров бе избран за мажоритарен кандидат във 2-ри МИР Бургас. След като бе предложен и след това избран за министър, отговарящ за българите в чужбина, на негово място в парламента влезе друг от партийната листа на ГЕРБ. Първо бе рапърът Тодор Йосифов-Маниака. След скандал около текстове на негови песни той бе оттеглен и така депутат стана Вяра Петрова.

Обнародването на Изборния кодекс, който вече се гласува повече от седмица, обаче може да се забави покрай идващите празници. Не е ясно и решението на президента дали ще подпише указ за закона или ще наложи вето. Той вече се обяви срещу някои от гласуваните от депутатите текстове.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.