Заразителен ли е Орбан?

stat
13:00  |  11 април 2018 | По света / Автор Виктор Стефанов /  
Виктор Орбан се усмихва на журналистите по време на пресконференция в сградата на унгарския парламент в Будапеща, 10 април 2018 Виктор Орбан се усмихва на журналистите по време на пресконференция в сградата на унгарския парламент в Будапеща, 10 април 2018
Сн.: БТА

Две тези се оформиха след победата на Виктор Орбан в Унгария: тотално заклеймяване и призив за размисъл, все пак, върху т. нар. „Орбанизация“.

1. Първа теза: Колко е вреден

Популисткото правителство на Виктор Орбан е пример, който окуражава Средна и Източна Европа да поемат конфронтационен курс срещу ЕС. След новата победа на Орбан люксембургският външен министър Жан Аселборн заговори за "тумор на ценностите", който трябвало да бъде "неутрализиран".

Унгарският премиер е критикуван, че е започнал пробива си със заплахи срещу медиите и ги е подчинил, после се заел с конституционния съд, а накрая прокарал десетки различни закони, с които подчинил на самия себе си всички политически институти и сложил ръка на назначенията в най-важните държавни постове. Силно критикуван е и за това, че отхвърли квотите за бежанци, защото през 2015 г. издигна ограда с бодлива тел по границите на Унгария, за да спре мигрантите, и оттогава отправя апокалиптични предупреждения, че ако миграцията продължи, Западът ще се изправи пред расово и цивилизационно "самоубийство", напомнят агенциите.

Орбан се представи за спасител на бяла християнска Европа, завладявана от мюсюлмани и африканци, и отсече, че унгарците не искат "техният цвят, традиции и национална култура да се смесват с тези на други".

Унгария и Полша окачествяват поредната победа на Фидес и лидера й като знак за "еманципацията" на региона от Запада.

„Ди Велт“ отбеляза, че Орбан и неговият модел на "Орбанизация" имат немалко прилежни ученици – в Полша и в останалите от Вишеградската група. "Ние сме с теб и ще следваме твоята политика", казаха на Орбан в Будапеща полските лидери Качински и премиерът Муравецки.

В по-млади, по-слаби и по-крехки демокрации десният популизъм е по-опасен, отколкото е на Запад, защото може да отслаби и дори да унищожи демократичните институции, отбеляза пред АП Петер Креко, директор на Института за политически капитал в Будапеща.

Процесът е силен и това ще засили натиска срещу Брюксел. Наблюдателите поставят под съмнение възможността да се прокарат важни общоевропейски решения, поради много сложните правила при гласуване.

Не се пропуска и „руската връзка“: как ще се вземат в бъдеще решения, ако Путин продължи с експанзията си и "погълне" още някоя бивша съветска република и се наложи приемането на нови санкции?, пита „Ди Велт“. И задава втори въпрос: Будапеща и Варшава могат ли да попречат на обща европейска политика срещу Москва? Германското издание дори спекулира, че Европейският съюз може да заприлича на ООН, където на едно място се съберат много държави, имащи различни ценности, а тяхното сътрудничество се свежда до безполезен дискусионен клуб. В този смисъл Орбан може да стане и "гробокопач" на Европейския съюз. Бедната Унгария, бедната Европа! Тя рискува да рухне под натиска на малодушието, заключава „Ди Велт“.

Критиците и реалистите са категорични: с „непослушния“ Орбан е свързано най-голямото предизвикателство за ЕС в най-новата му история, започнала с източното разширяване.

2. Втора теза: Проявете разум, все пак това е Източна Европа

И както казва Орбан по адрес на критиците си от Западна Европа: "те захапаха Унгария и си счупиха зъбите".

Но се чуха и прагматични гласове. По-добре е да бъде направен опит да се разбере онова, което са преживели източноевропейските страни. И въз основа на това да се привеждат аргументи срещу авторитарното изкушение (посято от Орбан), написа Райнхард Везер във ”Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Фолкер Вагенер пък предупреди в Дойче Веле, че ЕС пропуска един феномен, а именно, че близкото минало на Източна Европа е коренно различно от това на Западна Европа. Ако не разбере това, ЕС няма да реши и проблема с опърничавите източноевропейци. Ако ЕС иска да реши вътрешната си криза, той трябва да се научи да разбира другите - това че склонността към авторитарно управление е много по-силно изразена в Полша, Унгария или Сърбия, където този управленски стил е познат от времената на социализма. Ако авторитаризмът там и днес отново е на мода, това е своего рода компенсация за наложения на тези държави идеологически отказ от национално-държавна идентичност до 1989 година.

Факторът, който обединява бившите социалистически страни, е чувството на техните граждани, че богатите западняци все още гледат на тях отвисоко. А онези, които говорят и действат като Жан Аселборн (когото цитирахме в началото), само подсилват това чувство. И помагат на авторитарните националпопулисти в Полша и Унгария, изтъква Вагенер.

Източноевропейските държави явно изпитват нуждата да наваксат онова национално развитие, което са изпуснали, преди да се почувстват готови да се претопят в европейското единство. И Орбан им дава каквото искат: спечели битката с монополите и свали цените на тока, на газа, на водата, на сметта с 25%; спаси един милион граждани от ипотекиране на жилищата им, заигра се с раждаемостта, привлече инвестиции отвън и свали безработицата, допълнително си осигури електорат, като бързо раздаде паспорти на многобройната унгарска диаспора в околните страни.

Възходът на Орбан не е трудно да се случи в едно общество, което няма опит и не приема мултикултурализма, което е живяло изолирано почти пет десетилетия по времето на комунизма, в едно общество, което иска да реабилитира националната си държава в периода на демократичен преход, изтъкна по БНР доц. Иво Инджов.

Дали ЕС няма да се замисли преди да реши да се разшири, след като има едно наум за тлеещия национализъм в Западните Балкани?

На Балканите, които през 90-те години бяха окървавени от етнически военни конфликти, също има възход на национализма, особено в Сърбия и Хърватия. "В региона се случва нещо по-голямо, което произведе патриотичен, ксенофобски и консервативен дебат, чрез който крайнодесни идеи успяха да се превърнат в основно (политическо) течение", каза Том Джунс, историк от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания в българската столица София, цитиран от АП.

„Нашата майка е Европа“, категорично обяви вчера българският премиер Бойко Борисов, председателстващ ЕС, в Мостар (Босна и Херцеговина) след среща там със сръбския президент Александър Вучич.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.