Двойната игра на Турция в сирийската драма

stat
09:46  |  17 април 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Турският президент Реджеп Ердоган Турският президент Реджеп Ердоган
Сн.: БТА

Ефектът на двойната игра на Турция в сирийския конфликт е трудно да бъде калкулиран, както за Турция, така и за нейните партньори в региона.
 Смесени са и реакциите и тенденциите, към които може да доведе играта с всички и според ситуацията, която наблюдаваме в момента. Това каза Росен Димов, преподавател по международни отношения в Университета Бахчешехир в Истанбул,Турция, в студиото на телевизия "Блумбърг". Според него, ударите на САЩ в Сирия са били посрещнати със смесени настроения в Турция.

"От една страна има твърда подкрепа за това, което се случва. Счита се, че действията на САЩ са навременна реакция, съгласувана със Запада. От друга страна, особено от средите, близки до управляващите, има съмнения доколко цялата тази ситуация няма да подрие авторитета на Турция, както и отношенията на страната с Русия, която е и голям геополитически играч", смята Димов.

Официалната позиция на Турция е отражение на амбицията да възвърне онази величина от османското си минало, каза преподавателят.

"Това е и причината за отношението към сирийския народ, който продължава да страда. Ердоган, който е един своего рода "нов турски халиф", който в този век успява, със своето милосърдие, със своята твърдост на лидер, да помогне на всички, които са под неговото, макар и неформално ръководство. Това са хората от различни мюсюлмански групи в целия свят и най-вече хората, които живеят в бившата османска империя", завърши Росен Димов. 

Според него, това е опит за подклаждане на искрата на вярата към Турция, като един постосмански лидер в региона.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.