Сините: Имаме условия към новия министър. Опозицията: Това е флирт

stat
13:03  |  30 септември 2010 | Политика / Автор Десислава Димитрова /  
Тази глупост лекарите да получават заплати за юни през октомври трябва да спре, заяви Ваньо Шарков Тази глупост лекарите да получават заплати за юни през октомври трябва да спре, заяви Ваньо Шарков
Сн.: БГНЕС

"Синята коалиция" няма да даде подкрепа на кандидата за министър на здравеопазването в аванс, заяви депутатът д-р Ваньо Шарков пред журналисти в парламента.
Д-р Стефан Константинов бе посочен по-рано днес от премиера Бойко Борисов за наследник на поста на Анна-Мария Борисова, която подаде оставка вчера.

"Чисто политически, ние повече доверие във властта не даваме, на който и да беше кандидат за министър на здравеопазването. Искаме ясни ангажименти, че ще бъде представена програма за действия с конкретни срокове и отговорности", заяви Шарков, цитиран от БТА.

Сините настояват за ангажимент, че ритъмът на разплащане с болниците ще бъде възстановен.
"Тази глупост лекарите да получават заплатите си за юни и юли през октомври повече не трябва да се повтаря", категоричен бе Шарков, който настоя и  лекарствената политика да бъде оправена и да няма повече случаи като протести на онкоболни и други пациентски организации.

От Синята коалиция искат и публичен отговор от кандидата за министър дали е съгласен отново 800 млн. лева от здравните вноски на гражданите да отидат с преходния остатък в бюджета за следващата година.
"Ако той е съгласен с такова нещо, да си носи отговорността. Ако не получим отговора пред обществото на тези въпроси, които поставяме, не можем да дадем никаква подкрепа", предупреди синият депутат.

По отношение на обявеното от министъра на финансите Симеон Дянков, че здравеопазването ще получи допълнително 65 млн. лева до края на годината, Ваньо Шарков каза, че и в момента в оперативния резерв на Здравната каса за тази година има 127 млн. лева. Сините смятат, че е добре от финансовото ведомство и касата да направят постъпки за разблокирането им.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов обаче допусна, че може да има задкулисни преговори между управляващите и лекарския съюз, който планира протести, с номинацията на новия министър.
"Поредният министър на здравеопазването идва от средите на БЛС и в ситуация, когато организацията е обявила дата за протест, според нас има скрита цел, която е насочена да омаловажи и да смекчи този протест", коментира той, цитиран от БТА.
Той уточни, че парламентарната група на ДПС ще реши дали да подкрепи номинацията на Стефан Константинов, но на този етап не намира основание за това.
"Управляващите отново се спират на профил "лекар", а здравеопазването е политика", коментира съпартиецът на Ахмед Доган.

От Коалиция за България също намекнаха за договорка и определиха предложената от премиера кандидатура за министър като "елементарен опит за флирт с БЛС".
"Очевидно целта е, от една страна да се намали политическото напрежение, което се създава с решението ни за внасяне на вот на недоверие за провала на правителството в здравеопазването и, от друга страна, да се отнемат аргументи за протеста на лекарите", заяви Ангел Найденов. Според него това е "поредното лице в безпрецедентен кадрови кадрил", който се разиграва в МЗ.

"Пожелавам му успех, сили и нерви да се пребори с финансовия министър. Иначе ще е поредният необходим грешник", коментира депутатът от БСП и здравен министър в кабинета „Станишев” д-р Евгений Желев кандидатурата на Стефан Константинов, предаде „Фокус”.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов обаче заяви, че не те са избрали новия министър, а сам премиерът.

По-късно стана ясно, че вотът на недоверие срещу управляващите за кризата в здравеопазването, който БСП и ДПС подготвят, ще бъде внесен в деловодството на парламента утре сутринта.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.